Juhannuksen alusviikolla Kerryltä karkasi pissa sänkyyn kahtena yönä, lisäksi keittiön matolla oli ko. aamuina pieni märkä läntti. Niinpä suuntasimme juhannusaattoiltana Askeleeseen tutkimuksiin. Kerrystä otettin pissa- ja verinäytteet sekä rakko ultrattiin. Ultassa näkyi lähes koko virtsarakon täyttävä lonkeromainen kasvusto. Virtsarakon seinämät olivat siistit, kasvusto lähti limakalvolta. Vaihtoehdoiksi annettiin kasvaimen lisäksi esim. laajalainen polyyppi, hyytelömäinen sakka / verihyytymä. Kerry sai mukaansa ab-kuurin ja kipulääkettä ja viikon päähän varattiin kontrolliaika. Koskapa varsinaiseen virsankarkailuun ei saatu tässä vaiheessa mitään lääkitystä askartelin Kerrylle pöksyt, jolloin pääsin myös hyvin seuraamaan tiputtelun määrää. Ell soitteli myös koetuloksista, virtsanäytteessä oli hieman bakteerikasvustoa, verikokeissa näkyi lievää anemiaa.

Viisi päivää myöhemmin Kerry oli selkeästi hieman reippaampi, tosin ei se minusta erityisen kipeän oloinen ollut koko aikana, välillä vain vähän vaisu, mutta olin pitänyt sitä ihan normaalina lähes 15-vuotiaan koiran käytöksenä. Viimeisenä aamunaan se oli kuitenkin poikkeuksellisen vaisu, ei esim. tullut aamiaisen aikana keittiöön lainkaan, vaikka yleensä pötkötteli pöydän alla. Piehtaroi kuitenkin tyytyväisen oloisena sängyssä.

Eläinlääkäriin päästyämme virtsarakko ultrattiin ensin Kerryä rauhoittamatta, eikä kasvusto ollut lainkaan pienentynyt. Kerry sai rauhoitteen ja katetrilla yritettiin saada näytettä virtsarakon kasvustosta. Rauhoituksesta huolimatta Kerry reagoi katetriin, joten Kerry nukutettiin. Katetrin paikalleen saaminen osoittautui hyvin hankalaksi, olin välillä itse avustajana valoa näyttämässä. Hoitaja valvoi anestesiaa ja ell yritti päästä käsiksi virtsarakon kasvustoon. Toimenpide kesti niin kauan, että aloin jo miettiä pitäisikö minun viheltää peli poikki. Sitten ell pyysi hoitajaa kääntämään hieman Kerryn asentoa ja hetken päästä huomasin kuinka ell:n suu loksahti auki. Tässä kohtaa silmäni nauliintuivat ultran näyttöön ja pian ell kertoikin löytäneensä virtsarakon ulkopuolelta 4-5 cm kasvaimen, joka painoi virtsaputkea ja -rakkoa. Kasvain muistutti läheisesti golfpalloa.... Tässä kohtaa päätös oli erittäin helppo, enkä edes odottanut mitä ell sanoo vaan kerroin, ettei enää jatketa ja että Kerry päästetään ikiuneen. Sekä hoitaja että ell kertoivat päätöksen olevan rohkean, mutta minusta olisi ollut äärettömöän suurta itsekkyyttä lähteä enää herättämään Kerryä. Toki olisihan virtsarakon kasvusto voinut olla esim verihyytymä, jonka olisi voinut hoitaa. Jos kyseessä olikin kasvain, oli se jo niin suuri, ettei sitä olisi voitu enää leikata, eli jos se olisi hyvälaatuinen, olisi edessä oireiden mukainen hoito, mutta pahalaatuista hoidettaisiin sytostaateilla. Virtsarakon ulkopuolisesta kasvaimesta ell epäili, että olisi esim. emätinkasvain, eikä sen hoitomahdollisuuksista edes keskusteltu. 

Koostin Kerryn elämästä videon, joka löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=cK9aaW8QqL8

Kerry oli koiralaumani johtaja. Kyllä se välillä komensi minuakin, Kerryn huolehti etten nukkunut öitäni sohvalla, vaan kävi herättämässä minut aina jossain vaiheessa yötä. Kerry alkoi nukkua yksin sängyssä vasta viimeisellä viikollaan, kun aiemmin nukkui aina iltaisin vieressäni sohvalla, kunnes sitten vaati siirtymistä makkariin. Vuosia Kerry huolehti myös jalkapohjieni pesusta ja joskus mietinkin miten aikanaan osaan nukkua, kun kukaan ei enää nuku peiton alla jaloissani. Eräänä päivänä tajusin, ettei Kerry ole enää aikoihin nukkunut peiton alla. 

Jos tulisin joskus sairaaksi,jalostus_etu.jpg
väsyneeksi ja heikoksi,
jos kipu untani häiritsisi,
tee se silloin, ystäväni.

Älä anna surunkaan estää,
yritä minun vuokseni kestää
ystävyytemme raskain koetus,
jäähän meille rakkaus, luottamus,
joka kesti monta yhteistä vuotta.
Miksi pelkäämme tulevaa suotta?
Kärsimystä et minulle halua,
autathan pääsemään tuskasta.
Ymmärrän syvän surusi,
tuntuu lopulliselta lähtöni.
Älä silti ole lohduton,
menen sinne, missä hyvä on.
Pysythän luonani, vieressäin,
loppuun asti lähelläin.
Se teko on oikean ystävän,
rakastavan ja ymmärtävän.
Eve Kuismin (suomennos)