Joyn vasen takajalka alkoi oireilla lähes vuosi sitten. Ensin oli satunnaista levon jälkeistä oireilua, jonka tulkitsin puutumiseksi, kun makoilee usein tietokonepöydän alla jaloissani. Sitten huhtikuussa 2014 piehtaroi treenihallin keinonurmella ennen treeniä ja ylös noustessaan vasen takajalka jäi kummalliseen asentoon taakse, aivan kuin polvi olisi mennyt sijoiltaan. Ei aristanut mitään ja muutaman minuutin päästä liikkui jo normaalisti. Heti seuraavana päivänä kiikutin Joyn tutkimuksiin, jossa todettiin seuraavaa: Ei laita painoaan täysin vasemmalle takajalalle seistessä. Rtg-kuvissa selkä oli siisti, samoin lonkat. Vasemmassa polvessa pientä reaktiota. Vetolaatikkotesti oli negatiivinen, eikä lumpio ollut löysä. Lepoa 2 vkoa ja kipulääkekuuri. Ell lähetti kuvat vielä katsottavaksi erikoislääkärille.

Erikoislääkäri halusi tutkia polvea lähemmin ja 12.5. totesi ristisiteen olevan aavistuksen löysä ja että se voisi katketa jossain vaiheessa. Lääkitsi polven hyaluronaatilla, cartrophenilla ja tulehduskipulääkkeellä. Määräsi viikon kipulääkekuurin ja kaksi viikkoa rauhallista liikuntaa. Samalla viikolla rauhallisella hihnakävelyllä Joy yllättäen askelsi kummallisesti ja alkoi sen jälkeen ontua. Seuraavalla viikolla suuntasimme takaisin ko. erikoislääkärin pakeille, joka totesi selkeän eturistisidevamman ja leikkaus sovittiin samalle viikolle. Keskustelua erilaisista leikkausmenetelmistä ei käyty.

30.5.14 Ristisideleikkaus, jossa katkennut ristiside korvattu synteettisellä siirteellä.

16.6.14 Leikkauskontrolli, jossa todettiin parantumisen edistyneen hyvin.

Jalan kuntouttaminen aloitettiin, kävimme säännöllisesti vesijuoksussa, lisäksi Joyta hoidettiin fysioterapeutin ja osteopaatin toimesta. Jalka alkoi saada lihasta, mutta oireili kuitenkin välillä. Silloin tällöin liikkui epäpuhtaasti ja tarvittaessa annoin kipulääkettä. Vesijuoksut muuttuivat pikkuhiljaa rankemmiksi ylämäkikävelyineen ja samana iltana Joy saattoi liikkua huonosti. Kun leikkauksesta oli kulunut 6 kk sanoi vesijuoksuja valvonut fyssari, ettei jalka ole hänen mielestään ihan kunnossa ja kirjoitti lähetteen ortopedille. Koskapa tietämykseni ristisideleikkauksista on ensimmäisen leikkauksen jälkeen huimasti kasvanut en todellakaan suunnannut ensimmäisen leikkauksen tehneen eläinlääkärin luo, vaan varasin ajan Jan Räihälle Tammistoon.

17.12.2014: Nyt ei onnu. Perusneurologia ok. Vas polvi paksuhko, vetolaatikkopositiivinen ja helposti sisäänrotatoiva tibia. Rtg: Leikattu crimpillä. Polvessa suorana vain lievä jousto, mutta jo 135 asteessa täysi vetolaatikko ja langalla ei ole siinä virkaa. Suositellaan uusintaleikkausta TTA menetelmällä.

Vasta nyt tajusin, että Joyn ensimmäinen leikkaus oli tehty nk. lankamenetelmällä, jota yleensä käytetään alle 10 kg koirille. Joyhan painaa n. 14 kg. Uudessa leikkauksessa tuo lanka joudutaan poistamaan. Ensimmäisessä leikkauksessa luuhun porattu reikä ei onneksi estä uuden leikkauksen tekemistä. Huonoista uutisista huolimatta olo on helpottunut.