Joy on viikon sisällä pissannut sisälle kahtena yönä. En ole huomannut mitään erityistä juomisen lisääntymistä, mutta sunnuntaiaamuna Joy oksensi ihan pienesti, oksu oli vaahtoa ja heinää. Sunnuntai-iltana Joy oli todella levoton, vaihtoi usein paikkaa ja alkoi venytellä huomattavan paljon - pääasiassa etupäätään. On tehnyt tätä pari kertaa aiemminkin, ensimmäisen kerran viime vuoden syyskuussa ja toisen kerran joskus talvella. Kaikilla kerroilla olotila on näyttänyt helpottavan seuraavana päivänä, niin nytkin. Tosin tällä kertaa vatsakivuksi luokittelemani kipu oli pahimmillaan niin voimakas, että meni vatsalleen lattialla ja veti itseään hetken eteenpäin. Tämän huomattuani menin päästämään heti Joyn ulos, mutta en ehtinyt avata ovea tarpeeksi nopsaan ja Joy oksensi iltaruuat. Oksennuksessa ei ollut mitään poikkeavan näköistä ja lähdimme vielä vähän kävelemään. Ajattelin kävelemisen tekevän hyvää, mutta piti häntää alhaalla ja käveli suht hitaasti, joten kun oksensi vielä vähän vaahtoa, niin käännyin takaisin ja tulimme kotiin. Venytteleminen vähentyi ja nukkui ihan rauhallisesti yön, toisin kuin minä, kun piti koko ajan kyttiä Joyn vointia. Aamulla koissu oli oma reipas itsensä, mutta varasin silti Joylle ajan eläinlääkäriin. Ajan sain maananatai-illaksi ja päivän aikana Joy venytteli lähinnä etupäätään vain hieman tavallista enemmän. Annoin sille aamulla ihan hieman hyvin sulavaa ruokaa, jonka söi hyvällä ruokahalulla ja se pysyi sisällä. Iltaviiden aikoihin Joy alkoi taas venytellä enempi itseään. 

Univetissä meidät otti vastaan sisätautien erikoislääkäri Minna Rinkinen, joka kertoi seuraavaa:

Joy tuotiin vastaanotolle, koska se oli eilen venytellyt kovasti vatsaansa ja ollut vaisun/kipeän oloinen. Oli oksentanut kahdesti. Tämä oli nyt 3. kerta noin vuoden sisään, edellisestä vastaavasta oireilusta on jo muutama kuukausi. Tänään Joy on ollut jo paremmassa kunnossa. Yleistutkimuksessa todettiin lievää aristusta etuvatsan tunnustelussa, muuten normaali. Ei kuumetta. Otettiin verinäyte ja röntgenkuva vatsasta. RTG-kuvassa mahalaukun poimitus on hyvin selvää ja mahassa on jonkin verran kaasua. Suolistossa paikoitellen kaasua, pehmeän näköistä sisältöä, paksusuolessa kiinteää ulostetta. Suolen seinämä paikoitellen tavanomaista paksumpi, tämä liittynee tilaipäiseen tulehdusmuutokseen. Ei viitteitä vierasesineestä tai kasvaimesta tms. Pieni verenkuva ja elinarvot (maksa- ja munuaisarvot, verensokeri jne) normaalit. Oireiden taustalla on ollut vatsan alueen kiputila, jonka syy jää nyt avoimeksi. Esim kaasun kertymisestä suolistoon voi seurata kivuliaita vatsakramppeja. On myös mahdollista, että Joy on syönyt ulkona jotain sopimatonta, joka on laukaissut oksentelun ja muut vatsaoireet.

Minna kertoi että haimatulehduksen pikatesti valmistuisi vasta myöhemmin, joten soittaisi perään jos siitä ilmenisi jotain ja määräsi Joylle Pepcidiä 1,5 tbl 2 x / pvä. Kotimatkalla puhelin sitten soi, haimatulehduksen pikatesti oli positiivinen. Ilmeisesti tilanne ei eläinlääkärin mielestä ole kovin huolestuttava, sillä kysyi haluanko että näyte lähetetään vielä tarkempaan analyysiin, no totta munassa haluan. Nyt sitten odotellaan lisätietoa. Onneksi kaikki muut arvot olivat viitearvojen sisällä ja Joy syö hyvin ja on muutenkin oma itsensä. Yritän siis itsekin olla maalaamatta piruja seinille. Alkaisi nämä Joyn vastoinkäymiset kyllä jo riittää, ihanaa olisi vaikkapa päästä nauttimaan metsässä juoksemisen riemuista.

WP_20151117_002.jpg

Joy 17.11.2015