Niin kuin kesäkuun lopulla kerroin, on nykyisen työpaikkani vuokrasoppari päättymässä vuoden lopussa ja minut irtisanottu. Ystäväni antoi elokuussa vinkin, että Osuuspankissa voisi olla paikka auki ja tutkittuani asiaa totesin näin olevan ja laitoin sitten hakemuksen asiakasneuvojan ammattiin. Torstaina 25.8. sain kutsun haastatteluun, jonne menin sydän pamppaillen 1.9. Yli kymmeneen vuoteen en ole töitä hakenut, mutta yllättävän tyynenä pysyin siihen asti että tajusin haastattelijoita olevan kaksi kappaletta, joten alkuosa haastattelusta meni hermoillessa, mutta ilmeisestikin riittävän hyvin, sillä jo samana iltana sain tekstiviestillä kehoituksen varata ajan soveltuvuusarvioon. Arvioon tuli varata aikaa 5-7 tuntia, mutta onneksi minulla oli sopivasti loma tulossa, joten seuraava jännitysmomentti oli maanantaina 12.9. kun piti ihan Helsinkiin asti lähteä pääkoppaansa purkamaan Testissä oli monenlaisia osioita, esim. aikarajallisia loogisuustehtäviä, sanojen hahmottamista, ryhmätyö, psykoloogin haastattelu ja pääsinpä esittämään urheilukaupan myyjääkin. Eteen tuli myös tehtävä, jossa olin mukamas muutaman tunnin päästä lomalle jäävä pankkivirkailija, joka sai vastattavakseen pinkan sähköposteja, joista osa oli jo muutaman päivän vanhoja, sillä tiistaina sairaslomalle jääneen kollegan tehtäviä ei oltu muistettu delegoida kenellekään. Aikaa tehtävän tekemiseen minulla oli 45 min ja postihin piti vastata käsin kirjoittamalla. Noh, virhe nro 1 oli, etten katsonut kelloa saadessani pinkan käteeni. Virhe nro 2 oli alkaa vastaamaan meileihin järjestyksessä, paperi paperilta. Jossain vaiheessa tajusin, etten millään ehtisi hoitaa koko nippua ja huomasin myöskin että pinkka sisälsi meilejä niin minulle kuin sairaana olevalle kollegalleni. Epäilin nyt, että aikani alkaisi olla lopullaan ja aloin järjestelemään pinoa. Pian minulle ilmoitettiinkin määräajan päättyneen, joten tehtävä jäi pahasti kesken. Onneksi seuraavaksi tuli tehtävä, jossa kysyttiin mm. missä järjestyksessä olin meileihin vastannut ja tekisinkö jotain toisin jos saisin tehdä sen uudestaan, ja pääsin näin selittämään tekemääni mokaa. Heti testin jälkeen kävin lounaalla ja pyörittelin tietysti epäonnistunutta tehtävää päässäni ja takaisin testitilaan palattuani jouduin psykologin haastatteluun, joka ei mennyt ihan parhaalla mahdollisella tavalla, kun pääkoppani oli edelleenkin edellisessä tehtävässä.

Pari seuraavaa yötä meni tosi huonosti, kun jatkuvasti mieleni palasi psykologin haastatteluun ja lähinnä siihen mitä jätin sanomatta ja mitä tuli sanottua. Keskiviikkoiltapäivän sain sitten arvioni käsiini ja helpotukseni olikin valtaisa, kun testin mukaan sovellun hakemaani työhön keskimääräistä paremmin

Raportissa oli listattu vahvuuteni, kehittämiskohteet, mahdollisuudet ja riskit. En nyt ala purkamaan tähän koko raporttia, mutta vahvuuksistani kerrottiin näin: 

· Hyvät vuorovaikutustaidot. Rauhallinen, ilmaisussaan selkeä, ystävällinen ja kohtelias. Muodostaa aidon ja hyvän kontaktin asiakkaaseen, on henkilönä helposti lähestyttävä ja hyvällä tavalla ”arkinen”.
· Toimii säännönmukaisesti, noudattaa ohjeita tarkoin, ei lähde ”sooloilemaan”. Varmistaa, että toimii oikein ja haluaa mieluummin pelata varman päälle kuin ottaa riskejä, mikä pankkityössä tärkeää. Antaa luotettavaa vaikutelmaa.
· Asennoituu työhön tunnollisesti ja sitoutuneesti.
· Uusien asioiden oppimisvalmiudet keskitasoiset ja kielellinen päättelykyky hieman vahvempaa tasoa kuin looginen.
· Tutuissa tilanteissa ja tehtävissä ripeäotteinen, sen sijaan uudenlaisissa tehtävissä tarvitsee enemmän aikaa tilanteen hahmottamiseen ja toimenpiteiden toteuttamiseen.

Nyt saatoin lakata jännittämästä, mielestäni arvion perusteella minulla olisi hyvät mahdollisuudet saada kyseinen työpaikka, mutta loppu riippuisi tietysti siitä, millaisia muut hakijat olivat.

Torstaina klo 16 soi puhelin ja minulle tarjottiin ko. työtä. Maanantaina menen allekirjoittamaan työsopimuksen ja uudessa työssä aloitan 24.10., sillä minulla on edellisestä työpaikasta kuukauden irtisanomisaika. Työaikani tulee olemaan 9.15-16.50, eikä viikonlopputöitä ole Aikas huimaa! Alkupalkkani tulee olemaan 13 euroa enemmän kuin nykyinen peruspalkkani, tosin nykyisessä työssäni lisiä tulee palkan päälle pari sataa euroa. Sitä mukaa kun opin uusia pankkitaitoja tulee palkka kuitenkin nousemaan, lisäksi myyntitavoitteisiin pääsystä kilahtaa tilille bonus. Tärkeintä kuitenkin on, että saan sanoa niin ilta- kuin viikonlopputöillekin HEI HEI!! Uuden työpaikan löytymiseen tarvittiin tällä kertaa yksi hakemus