Lauantaina sain tuttavaltani sähköpostiviestin, jossa hän tarjosi minulle pikkuvikaista läppäriä. Pöytäkoneeni (myös häneltä saatu) on ihan ok, mutta sen integroitu äänikortti on rikki mikrofonin osalta, joten skypepuhelut eivät onnistu. En ole erityisemmin sitä harmitellut, mutta viimeksi Vapun (psyykkarini) kanssa puhuessani hän kertoi että jatkossa homma hoituisi skypen kautta, joten tuli tarve saada asia kuntoon. Minulla on kyllä yksi vanha äänikortti (sound blaster 16), mutta se on jo niin muinainen (vm. -92), ettei se asennu koneeseeni. Ajoin sunnuntaiaamuna Porvooseen läppäriä hakemaan ja se osoittautui varsin hienoksi vehkeeksi, eli kyseessä on huhtikuussa -07 hankittu HP Pavilion dv6000, jossa on mm. sisäänrakennetut kaiuttimet, mikrofoni, web-kamera, sekä kaukosäädin dvd-soittimelle . Laitteessa on sellainen vika, että se hukkaa välillä näytön, mutta Kristiina ei osannut sanoa kuinka usein sitä tapahtuu, eikä sitä oltu myöskään kokeiltu kytkeä erilliseen näyttöön. Hän tarvitsee konetta työssään, eikä hänellä ole kiireessä aikaa vehdata temppuavan läppärin kanssa. Konetta oli joku niistä jotain ymmärtävä yrittänyt korjatakin, sillä seurauksella, että läppäri oli mennyt ihan sekaisin. Mennessäni konetta hakemaan oli järjestelmän palautus menossa ja sen valmistumista odotellessa menimme Kristiinan kanssa ulkoiluttamaan koiria, sillä hänellä on Joyn sisarpuoli.

Järjestelmän palautuksen tultua valmiiksi kone pyysi uudelleen käynnistämistä ja yht´äkkiä kuului varoitusääni ja näyttö meni pimeäksi! Ei alettu asiaa sen kummemmin ihmetellä, vaan pakkasin kamat kassiin ja lähdin ajelemaan kotia kohti. Kristiina oli ymmärrettävästi vähän huolissaan, ts. ettei vaan kone olisi lopullisesti sökö.

Kotiin päästyäni aloin tietty heti puuhaamaan koneen kimpussa. Käynnistyi ihan ok, mutta herjasi tietysti aluksi windowsia, olinhan sammuttanut koneen painamalla 5 sek käynnistyspainiketta. Saatuaan windowsin käyntiin kone toimi moitteetta loppu päivän, eli noin 8 tuntia, vaikka jouduin muutaman kerran käynnistämään sen uudestaankin ohjelmia asentaessani. Saatuani virustorjunnan toimimaan yhdistin läppärin nettiin ja kuinka ollakaan löysin HP:n sivuilta ilmoituksen jossa kerrottiin ko. mallissa olevan erinäisiä vikoja, joista yksi oli juurikin näytön pimeneminen. Sivulla oli lueteltu niiden laitteiden valmistusnumerot, jotka olisivat ko. ongelman suhteen laajennetun takuun piirissä ja kerrottiin että bios kannattaisi päivittää vähintään versioon 3D. Läppärini sarjanumeroa ei listasta löytynyt, mutta katsoin biosin versionumeron ja koska se oli 3A, niin päivitin uusimman version. Tässä vaiheessa minulla oli sellainen olo, että olin varastanut lapselta tikkarin Läppärin akku on ihan sökö (ei siis pidä virtaa lainkaan), joten tilasin siihen Verkkokaupasta uuden tehoakun, hinta huikeat 79,90 euroa, mutta mitäpä tuosta, konehan ei maksanut mitään. Lisäksi tilasin Belkinin reitittimen, eli kunhan ne saapuvat pääsen langattomasti nettiin. Tai niin ainakin toivon, sillä googlen ihmeellinen maailma löysi keskusteluja, joista selvisi että ko. läppärimallissa on myös erittäin yleistä wlan-ongelmat, eli hermoromahdusta saattaa pukata sillä saralla. Kaikki nämä ongelmat johtuvat keskustelupalstojen perusteella emolevyongelmista, joten katsotaan nyt kuinka pitkäikäinen tästä läppäristä tulee...

Eilen puuhastelin läppärin parissa ja taas tuli päivitys, jonka takia kone piti käynnistää uudestaan. Kuulin toiseen huoneeseen hälytysäänen, ja kas, näyttö oli pimentynyt! Buuttasin koneen ja se lähti taas tutun windowsin häiriöilmoituksen jälkeen normaalisti käyntiin. Biosin päivitys ei siis poistanut ongelmaa, eikä minulla ole enää syyllinen olo, vaan koneessa on ihan oikeasti vikaa. Toivottavasti näyttö katoilee vain uudelleen käynnistysten yhteydessä, sillä silloin vian kanssa on helppo toimia. Kummallakaan kerralla en ole ollut koneen äärellä näytön pimetessä, joten en tiedä minkä herjan kone antaa. Voi tietty olla ettei sitä ehdi näkemäänkään näytön pimentyessä.

Vanhalta koneelta en aio enää skypeen mennä, eli jos näet minun olevan skypessä niin olen puhevalmiudessa. Tosin minulla on lähes koko ajan kotona ollessani kone päällä (paitsi tietty silloin kun nukun ihan oikeesti, enkä vain torku sohvalla), joten saatan olla vaikkapa pihalla, enkä suinkaan koneen äärellä.