Kontaktien opetus aloitetaan puomilla. Apuvälineiksi tarvitset lelun, hihnan ja apuohjaajaan. Este suoritetaan yksittäisenä ja ensin koiran viretilaa nostetaan esteen edessä, niin että apuohjaaja pitää koiraa lyhyessä hihnassa ja ohjaaja kiihdyttää koiraa "mene, mene", "puomi, puomi", "kiipee, kiipee" tms. käskyin ja voi tehdä juoksuasennossa valelähtöjäkin. Kun koiran kierrokset on saatu nostettua päästetään koira puomille löysässä hihnassa ja ohjaaja juoksee puomin alastulokontaktin alaosan kohdalle varoen painostamasta koiraa vartalollaan tai esim. jarruttamalla. Juuri sillä hetkellä, kun koiran halutaa pysähtyvän annetaan pysäytyskäsky "alas", "pinta" tms. ja tarvittaessa apuohjaaja, joka on lyhentänyt hihnan laskevan osan alkaessa, auttaa koiraa pysähtymään tekemällä hihnalla nopean "pidätteen" tai jos koira on ennakoinut käskyä / ohjaaja on antanut sen liian aikaisin, ohjaa koiran hihnan avulla oikeaan pysähdyspaikkaan.  Koiran kannalta loogisin paikka on etujalat maassa, takaosa kontaktilla. Alussa ohjaaja pysyy koiran vierellä sitä tukemassa ja kehuu oikeasta paikasta. Koira vapautetaan vapautussanalla "tule" ja palkataan heittämällä lelu alakautta, jolloin koira saadaan mukaan ohjaukseen. Lentävällä lelulla saadaan myös aikaan räjähtävä lähtö kontaktilta. Muista, ettet heitä lelua aina eteenpäin, muutoin voit tulla opettaneeksi koiran syöksymään lähimmälle edessä olevalle esteelle. Alkuvaiheessa on erittäin tärkeää huomata, että vapautat koiran todellakin käskyllä, etkä esim. kumarru eteenpäin, heitä lelua ja anna sanallista lupaa yhtäaikaa. Voit myös vapautuskäskyn jälkeen kuljettaa hiukan koiraa lelun avulla ja vasta sitten heittää sen.
Koiran opittua pysäytyspaikan voit asteittain alkaa lisäämään häiriötä. Aluksi riittää pelkkä painon siirto toiselle jalalle, sitten voit ottaa askeleen eteen päin ja vaikka keinutella itseäsi vasemmalta jalalta oikealle ja pikkuhiljaa lisätä valssin, tms. häiriöitä. Tee toistoja myös ilman apuohjaajaa tai toimi itse myös siinä roolissa. Kun koira hallitsee puomin ilman hihnaa on se valmis tekemään myös muut kontaktiesteet. Niitä ei tarvitse erikseen enää opettaa, sillä koira on jo oppinut asian puomilla.

Valmis kontakti näyttää tältä. Tässä vaiheessa koiralle ei tarvitse enää antaa pysäytyskäskyä, vaan koira tekee kontaktit täysin itsenäisesti. Kun kontaktiharjoitteet tehdään aina koiran viretilan ollessa korkealla päästään eroon myös ilmiöstä, jossa koira tekee täydelliset kontaktit treeneissä, mutta loikkii kisoissa.
Joylle aloitin opettamaan kontakteja tällä menetelmällä 16.5.08, joten vielä emme ole lähimainkaan valmiita, mutta olen jo päässyt tekemään häiriötreenejä.

Mukavia treenihetkiä kohti täydellisiä kontakteja!!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Videoklippi Joyn A:sta Agirodussa 6.7.08

Kontaktien tilanne 22.4.2010