Olin aaton aattona töissä vaille kahteen asti ja piipahdin sitten kotona ennen kuin suuntasin keulan kohti Keski-Suomea. Ajosäästä oli luvattu aikas karseaa, joten mietin jo edellisenä iltana mitä kaikkea jättäisin autoon ja mitä ottaisin mukaani jos ajopeli pitäisi jättää matkan varrelle. Olen tottunut matkustamaan aikas kevyellä tavaramäärällä, mutta joulureissulla on väkisinkin tavallista enempi rojua mukana. Lähtiessä Tuusulassa satoi vettä ja autoa pakatessani aura-auto meni kahdesti taloni ohi, seurauksella että reissuun lähtö alkoi lumitöillä, kun en muuten olisi päässyt pois parkkipaikalta.... Lahteen asti satoi vettä, joka Heinolan hujakoilla alkoi muuttua lumisateeksi. Ei ajosäässä ollut muuta vikaa kuin ne torvelot autoilijat joilla on aina jostain syystä käsittämätön kiire palata ohituskaistalta aivan ohitetun auton eteen heittäen sitten kaikki mönjät tuulilasille. Poikkeuksellisesti ajoin Mikkelin kautta, kun pelkäsin pikkuteiden voivan olla paikoin todella huonokuntoisia. Pysähdyin Juvalla ja siihen asti ajosää oli ollut ihan siedettävä. Auto oli kyllä etuosastaan aikas eksoottisen näköinen, kun esim konepellin etuosa oli niin jään peitossa etten saanut konepeltiäkään auki ennen kuin sain potkittua hieman jäätä rikki.

Vika 50 km olikin matkan hankalin, kun tiellä alkoi olla reilusti kevyttä pakkaslunta, jonka varsinkin rekat saivat pölähtämään silmille peittäen näkyvyyden vähäksi aikaa. Ekan varsinainen etappini oli Kuopion Rypysuo, jonne kävin viemässä kumityttöni joulupaketin ja noukkimassa äitini kyytiini. Kävin äitini kanssa isäni haudalla ja suuntasimme sitten viimeinkin Siilinjärvelle, jonne vein äitini ja ysin korvalla saavuin onnellisesti määränpäähäni sisareni Tarjan perheen luo Maaningalle.

Aatto sujui aivan perinteisen kaavan mukaan alkaen aamun riisipuurolla ja jatkuen saunan kautta joulupöytään, mutta pukki ei meille asti ehtinyt, sillä tontut kävivät jättämässä lahjat ovelle. Ilmeisesti pukki oli jakanut lahjavuortamme useammallekin tontulle, kun uusia lahjapussukoita ilmaantui ovelle muutamaankin otteeseen. Jokaisen paketeista löytyi kaikkea tarpeellista ja mieleistä, eikä vallalla olevasta talousahdingosta näkynyt merkkiäkään. Omista paketeistani löytyi mm. salaattikirja, villasukkatossut, pesukintaita, aamutossuja, kylpysuolaa, kuorinta-ainetta ja rasvaa jaloille, sekä kauan himoitsemani pronssinen Perniön sormus. Lisäksi kummitädiltäni oli syntymäpäiväpaketti, jonka avaamisen päätin säästä syntymäpäivän aamuun. Koskapa kyseessä oli koruliikkeen paketti tuli sitä sen verran puristeltua, että totesin kyseessä olevan rannekorun. Hyvin jaksoin pitää synttäripaketin pois mielestäni aattoillan, mutta joulupäivänä siirryin kortteeraamaan äitini luo ja rannekoru alkoi vaivata sen verran paljon, että päätin lopulta sen avata, sillä paketin päällä luki Nomination ja koskapa katselin kummityttöni joululahjaa miettiessäni myös niitä netistä oli minulla joku haisu mitä paketista löytyisi.

Nomination-korua paketista ei löytynyt, vaan kilpailevan valmistajan Ryry Firenzen vastaava tuote, kirkkaan hopean värinen, 18 palasta koostuva koru. Yhdessä paloista oli kultainen sydän, muut palat ovat blancoja. Vastaavia koruja tekevät monet valmistajat ja eri valmistajien tuotteet ovat yleensä yhteensopivia keskenään. Netistä löytyy halpisversioita, joiden laatu on jokseenkin kirjavaa, mutta paloja voi ostaa myös monista koruliikkeistä, joissa yhden palan hinta voi olla 15-80 euroa riippuen onko palassa kultaa, timantteja, tms. Näiden korujen juju piilee siinä, että alkuun pääsee suht pienellä panostuksella ja sitten korun arvoa & näyttävyyttä voi jokainen lisätä makunsa ja kukkaronsa mukaan. Koru ratkaisee myös lahjaongelmat, aika pitään voi ostaa lahjaksi uusia paloja ja koska joka kerran palan vaihtaessa blancopala jää yli rakentuu niistä samaan aikaan uusi koru. Huomattuani miten paljon paloja netistä löytyy hurahdin asiaan ihan kokonaan ja olenkin kuluttanut suurimman osan päivää tutustumalla aiheeseen ja tutkailemalla netistä mallistoja. Jotenkin tuntuu että tämä rannekoru tulee vielä kalliiksi Luultavasti tulen myös tilamaan kolme halpispalaa, vaikka olenkin lukenut niiden olevan nikkeliallergiselle myrkkyä, mutta kun löysin tämän:

Ko. nettimyymälässä on minimitoimituksen arvo 19 eur, joten paloja olisi ostettava kolme....  Noh, ehkä kohtaus menee ohi.

Meillä päin on tullut kauheasti lunta. Olen vielä reissussa ja kotiin paluu alkaa jo hieman hirvittää, ts. montako tuntia täytyy ensin lapioida lunta, ennen kuin pääsee kotiin tai saadakseen edes auton parkkipaikalle. Huomennahan tuokin sitten selviää.